Slyšeli jste už o přírodních zahradách či permakultuře?

04.08.2011 09:41

Permakultura je styl vytváření životního prostředí, ve kterém se člověk snaží pečovat nejen o zahradu trvale udržitelným způsobem. Respektováním přírodních procesů můžeme na své zahrádce zefektivnit pěstování rostlin i zeleniny, ale především vytvořit prostor, který je nám blízký. Permakultura se snaží o etické zacházení s přírodními zdroji, přičemž využívá hlavně místní zdroje, produkuje pouze recyklovatelný odpad a usiluje o maximální využití minima vložené energie.

To vše však není lidem vnucováno pouze proto, že je to dobré pro životní prostředí. permakulturní techniky jsou obvykle levnější než ostatní, snadno aplikovatelné a jejich použitím se šetří čas, práce i peníze. Ochrana životního prostředí je bonus, o který bychom se však všichni měli snažit.

Většina z nás vyhledává přírodní prostředí jako cíl výletů a dovolených, protože je ideálním místem k rekreaci. Stejní lidé však mají na svých zahrádkách uměle vytvořenou změť rostlin, jejichž umístění neodpovídá jejich přirozenému prostředí a vyžadují tak velkou péči často s malými výsledky. zkusme to tedy jinak. Pozorujme přírodu a snažme se respektovat její zákony i při navrhování naší zahrádky.

Když se budeme řídit pravidly přírody, můžeme vytvořit zahradu, která se proměňuje. Kvete, plodí ovoce, roste v ní spoustu jedlých rostlin, voní, čistí se a roste úplně sama. To všechno bude fungovat, když se budeme respektovat přírodní procesy a ne proti nim bojovat. Hmyzí škůdce zlikvidují jejich přirození predátoři, plevel bude utlačen bujnými trvalkami a mulčem a v chytře kombinované zeleninové zahrádce už pro něj nezbyde moc místa.

Majitel této zahrádky si může vybrat mezi slastným odpočinkem se sklenkou vína ve stínu krásných stromů, nebo pomáháním přírodě na své zahrádce k ještě větší dokonalosti, neboť dobře založená „ekozahrada“,  po pár letech od založení, uvítá vaši pomoc jen pokud ji nabídnete rádi a dobrovolně. Necháte za sebe většinu času pracovat přírodní zákony- pracují totiž rádi, zdarma a elegantně.

Pokud se chcete dozvědět více o sukcesi, mulčování, květnatých loukách, jedlém trávníku či lese nebo přírodních jezírkách, navštivte stránky ekozahrady.com